Sportprijzen zijn natuurlijk het symbool van succes en prestatie. Daarnaast zijn ze ook een fantastische herinnering aan de prestaties en vaardigheden van de atleet. Achter elke glinsterende trofee, medaille of beker gaat een zorgvuldig productieproces schuil. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen van het productieproces van sportprijzen en ontdekken we de stappen die worden genomen om ruwe materialen om te zetten in prachtige bekroningen.

Hoe wordt het ontwerp van sportprijzen bepaald?

Het productieproces van sportprijzen begint met de ontwerpfase. Ontwerpers en kunstenaars of grafisch vormgevers werken samen bij het creëren van unieke en aantrekkelijke ontwerpen die de geest van de sport en de beoogde betekenis van de prijs weergeven. Bij dit proces wordt soms gebruik gemaakt van computerondersteund ontwerp (CAD) om gedetailleerde digitale modellen te maken. Dit maakt het makkelijk om het productieproces te standaardiseren. 

Van welke materialen worden sportprijzen gemaakt?

Na het definitieve ontwerp worden de juiste materialen geselecteerd. Sportprijzen worden van verschillende materialen gemaakt zoals metaal, glas, kristal of kunststof. Met name dat laatste materiaal is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Kunststof is veel goedkoper en je kunt het makkelijk bewerken. Dankzij nieuwe verf- en laktechnieken kun je sportprijzen daarnaast vrijwel iedere gewenste look geven. De keuze van het materiaal hangt af van het gewenste uiterlijk, de duurzaamheid en het budget van de prijs. 

Van ontwerp tot productie

Afhankelijk van het materiaal worden sportprijzen meestal gegoten of op een andere manier vormgegeven. Bij metalen prijzen wordt vaak gebruik gemaakt van giettechnieken, waarbij vloeibaar metaal in een mal wordt gegoten, waarin het vervolgens afkoelt en uithardt. Sportprijzen van glas of kristal krijgen vaak hun unieke design door middel van glasblazen of zorgvuldig slijpen. Voor kunststof prijzen wordt spuitgieten vaak gebruikt.

Van ruwe vorm tot prachtig gedetailleerd

Na het vormgeven worden de sportprijzen zorgvuldig afgewerkt. Daar wordt een heel scala aan technieken voor gebruikt. Polijsten, schuren, coaten, lakken of spuiten, het is een nog best veel werk om een pas gemaakte sportprijs eruit te laten zien zoals hij later bij jou in de prijzenkast staat. Daarnaast is het bij de meeste producenten en leveranciers ook mogelijk om sportprijzen te personaliseren, met bijvoorbeeld de naam van de winnaar en de datum. Meestal gaat het hier om plaatjes die op de voet van een beker of de achterzijde van een medaille worden aangebracht. Bij duurdere sportprijzen van metaal of glas kan dit ook gegraveerd worden.

De laatste controle voor verzending

Net zoals bij alle producten die geproduceerd worden, moeten ook sportprijzen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Dit gaat bij standaard sportprijzen die in grote oplagen worden gemaakt vaak steekproefsgewijs. Bij handgemaakte sportprijzen van (edel)metalen is de controle vaak grondiger en vindt deze meerdere keren plaats tijdens het productieproces. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *