Bromfietsen en (elektrische) scooters zijn overal. Kijk maar eens goed rond op de Nederlandse weg en je zult zien dat vooral vele jongeren op hun bromfiets op pad zijn. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt voor het woon-werk-verkeer of door ouders die hun kinderen naar hun school brengen.

Verschillende redenen dragen bij aan de stijgende populariteit van bromfietsen. Ze zijn snel, praktisch, vergen over het algemeen weinig onderhoud en de elektrische varianten veroorzaken ook geen tot weinig vervuiling.

Er is echter maar één grote zorg verbonden aan het rijden op een bromfiets en dat is de veiligheid van de berijder(s). Maar met een paar handige tips in gedachten, kan iedereen veilig op een bromfiets rijden. Hier zijn 5 veiligheidstips die je zeker moet of wilt volgen tijdens het rijden op een bromfiets.

Tip 1: Rijd niet zonder helm!

Het is bijna onnodig om te zeggen dat het rijden zonder de juiste veiligheidsuitrusting jou kwetsbaar maakt voor ernstige verwondingen bij het vallen of bij ongevallen. Het dragen van een helm is wat je zeker moet doen om jezelf tijdens het rijden op je bromfiets te beschermen.

Waarom een goede helm belangrijk is, is belangrijk om te weten. De helm is van top belang omdat de juiste helm het risico op hoofdletsel behoorlijk vermindert en het risico op overlijden daardoor ook met bijna de helft afneemt. Zorg er dus voor dat jouw helm daarom over de essentiële certificeringen beschikt om jou goed veilig te houden.

Tip 2: Kleed je gepast

Je gepast kleden komt misschien niet zo belangrijk over als je op een bromfiets rijdt, maar het gebruik van ongepaste kleding kan je kwetsbaar voor gevaren maken. Draag laagjes kleding voor een bromfiets rit, en zorg ervoor dat de buitenste laag daarbij het helderst is. Dit maakt je zichtbaarder voor anderen. Plus draag tijdens het rijden in de koude winter ook zeker handschoenen om er zo voor te zorgen dat jouw handen prima op het accelereren en remmen reageren.

Tip 3: Wees voorzichtig op gladde oppervlakken

Natte en gladde oppervlakken zijn gevaarlijke plekken voor scooterrijders. Naast het feit dat regen en sneeuw de tractie van het oppervlak kunnen verminderen, heeft het ook de neiging om glad te worden. Waardoor het risico op vallen bij alle tweewielige voertuigen toeneemt. Rijd daarom waakzaam en met een gepaste snelheid terwijl je op natte straten rijdt. En rem ook langzamer.

Tip 4: Houd het stuur met beide handen vast

Net als dat het gevaarlijk is om met één hand een auto of een fiets te besturen, is het net zo gevaarlijk om met slechts één hand aan het stuur op jouw scooter te rijden. Scooters hebben veelal niet al te grote wielen en hebben zo dus ook een klein contactvlak op het wegoppervlak. Bij het nemen van bochten heb je zelfs nog minder wegcontact. Helaas onderschatten sommige scooterrijders de gevaren van het met één hand rijden op een scooter en krijgen ze daarom met ongelukken te maken. Doe dit dan ook (liever) niet.

Tip 5: Verlaat je huis niet zonder je bromfiets even te inspecteren

Hoewel vooral elektrische scooters niet hetzelfde soort onderhoud nodig hebben als dat van een ander gemotoriseerd voertuig, is het toch essentieel om jouw bromfiets zo nu en dan even te inspecteren. Zorg ervoor dat alles in goede staat is, van de banden tot remmen. Want als jij van huis gaat wetende dat jouw bromfiets in de beste staat verkeert. Dan voorkom je dat jij tijdens jouw plezierige ritten voor ongewenste en gevaarlijke verrassingen komt te staan.

Omdat bromfietsen en scooters zeer gemakkelijke en vaak snelle ritten bieden, wordt de veiligheid tijdens het rijden van zo’n tweewieler wel eens onderschat. Geef daarom altijd de prioriteit aan jouw persoonlijke veiligheid, en die van een mogelijke bijrijder, tijdens het rijden op een scooter. Gebruik de bovenstaande veiligheidstips om er zo voor te zorgen dat je een veilige en plezierige rit hebt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *