In de moderne wereld, waar digitale informatie voortdurend groeit, is gegevensbeveiliging essentieel. Organisaties moeten gevoelige gegevens beschermen tegen ongeoorloofde toegang en datalekken. Twee veelgebruikte technieken om dit te bereiken zijn data masking en data encryptie. Hoewel beide methoden gericht zijn op het beveiligen van gegevens, verschillen ze aanzienlijk in hun benadering en toepassing. Het begrijpen van deze verschillen is cruciaal om de juiste beveiligingsstrategie te kiezen.

Wat is Data Masking?

Data masking is een techniek die gegevens onherkenbaar maakt voor niet-geautoriseerde gebruikers. Het doel van data masking is om gevoelige informatie te beschermen door deze te transformeren in realistisch ogende, maar niet-authentieke gegevens. Dit zorgt ervoor dat de gegevens bruikbaar blijven voor toepassingen zoals testen en ontwikkeling zonder het risico van blootstelling van echte informatie.

Hoe werkt Data Masking?

Data masking omvat verschillende processen en technieken:

 • Vervanging: Gevoelige gegevens worden vervangen door andere, realistisch ogende waarden.
 • Shuffling: Gegevens worden door elkaar gehusseld, zodat de originele relaties verloren gaan.
 • Maskering: Specifieke delen van de gegevens worden gemaskeerd of verborgen.

Deze technieken zorgen ervoor dat de oorspronkelijke gegevens veilig blijven, terwijl de gemaskeerde gegevens bruikbaar zijn voor secundaire doeleinden.

Wat is Data Encryptie?

Data encryptie is een techniek die gegevens versleutelt, zodat ze alleen leesbaar zijn met de juiste sleutel. Het doel van data encryptie is om vertrouwelijkheid te waarborgen, zodat gegevens alleen door geautoriseerde partijen kunnen worden ontcijferd en gelezen.

Hoe werkt Data Encryptie?

Data encryptie maakt gebruik van verschillende cryptografische technieken:

 • Symmetrische encryptie: Dezelfde sleutel wordt gebruikt voor zowel versleuteling als ontsleuteling.
 • Asymmetrische encryptie: Verschillende sleutels worden gebruikt voor versleuteling en ontsleuteling; een publieke sleutel voor versleuteling en een private sleutel voor ontsleuteling.

Door deze technieken zijn versleutelde gegevens onleesbaar zonder de juiste decryptiesleutel, waardoor ze beschermd blijven, zelfs als ze in verkeerde handen vallen.

Belangrijkste verschillen tussen Data Masking en Data Encryptie

Toegankelijkheid en leesbaarheid:

 • Data Masking: Maakt gegevens leesbaar, maar onherkenbaar. Gebruikers kunnen de gemaskeerde gegevens zien, maar deze bevatten geen echte gevoelige informatie.
 • Data Encryptie: Maakt gegevens onleesbaar zonder de juiste decryptiesleutel. Gebruikers kunnen de versleutelde gegevens niet lezen zonder toegang tot de sleutel.

Toepassingsgebieden:

 • Data Masking: Wordt vaak gebruikt in test- en ontwikkelomgevingen waar realistische, maar niet-gevoelige gegevens nodig zijn.
 • Data Encryptie: Wordt breed toegepast voor gegevensoverdracht en -opslag, zoals bij het verzenden van gevoelige informatie over het internet of het opslaan van gegevens op schijven.

Doelstellingen:

 • Data Masking: Richt zich op het beschermen van gegevens door anonimiteit te bieden en te voorkomen dat gevoelige informatie wordt blootgesteld.
 • Data Encryptie:Richt zich op het beschermen van gegevens door geheimhouding te waarborgen, zodat alleen geautoriseerde partijen toegang hebben tot de informatie.

Wanneer kies je voor Data Masking of Data Encryptie?

Behoefteanalyse:

 • Data Masking: Is ideaal voor situaties waar gegevens moeten worden gebruikt in niet-productieomgevingen, zoals testen, ontwikkeling, en training.
 • Data Encryptie: Is essentieel voor de beveiliging van gegevens in transit of rust, zoals bij het versturen van gegevens via het internet of het opslaan van gevoelige informatie.

Combinatie van beiden:

In sommige scenario’s kunnen zowel data masking als data encryptie worden gecombineerd voor optimale beveiliging. Bijvoorbeeld, een organisatie kan gegevens maskeren voor ontwikkelingsdoeleinden en dezelfde gegevens versleutelen voor opslag en overdracht.

In conclusie, Data masking en data encryptie zijn beide cruciaal voor gegevensbeveiliging, maar dienen verschillende doeleinden. Data masking maakt gegevens onherkenbaar maar leesbaar, terwijl data encryptie gegevens onleesbaar maakt zonder de juiste sleutel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *