Aanvraag voor een hypotheek op een bedrijfspand? Investeren in nieuw commercieel vastgoed of je bestaande bezit uitbreiden is een gewiekste aanpak om je financiële positie te verstevigen en je vermogen te laten groeien. Je commercieel vastgoed zal in waarde stijgen als gevolg van eventuele renovaties of uitbreidingen die je doet en de extra ruimte zal je in staat stellen je bedrijf effectiever te runnen. Een aankoop kan niet alleen een solide basis leggen voor je bedrijf, maar kan ook gunstige fiscale gevolgen hebben. 

Strenge regels

Een bank moet reserves aanhouden voor het geld dat ze uitleent en haar vastgoedportefeuille moet voldoen aan strenge beperkingen als gevolg van nieuwe regelgeving die in Europa is ingevoerd, zoals Basel III en Basel IV. Een hypotheek bedrijfspand, vooral een met een laag rendement, wordt daardoor minder interessant. Banken blijven financiering verstrekken voor een aanzienlijke hoeveelheid commercieel vastgoed, maar als ze dat doen, selecteren de banken bij voorkeur enorme bedragen, zodat de tijd en de kosten over vele miljoenen kunnen worden uitgesmeerd. Een commercieel vastgoed van vele tonnen is waarschijnlijk echt  niet rendabel voor een bank, tenzij de klant meer producten afneemt en de risico’s op papier echt uitzonderlijk klein zijn. Dit is zelfs het geval als de klant extra producten afsluit.

Tot tweederde van je onderpand financieren

Heb je een beperkte hoeveelheid geld tot je beschikking en verder geen onderpand? Dan kan het soms een uitdaging zijn om nieuw onroerend goed te verwerven. In de meeste gevallen kun je met een commerciële hypotheek tot 70 procent van de eerste 50 procent van de waarde van het onroerend goed financieren. Daarna kun je in aanmerking komen voor een gestapelde lening, ook wel combinatie financiering genoemd, waarmee je een extra bedrag kunt lenen.

Vervolgens onderhandel je met de bank over een deal waarmee je een eerste hypotheek bedrijfspand kunt krijgen in ruil voor een beheersbare rente en maandelijkse betaling. Daarnaast heb je de mogelijkheid om financiering voor je bedrijf te verkrijgen door naast de fysieke locatie van je bedrijf ook de debiteuren, machines of andere waardevolle goederen die je bezit als onderpand te gebruiken. Toch zijn er ook financiële instellingen bij wie je een hypotheek kunt krijgen, zelfs als je bedrijf een uitbreiding doormaakt.

Financiering van commercieel onroerend goed die niet door banken wordt verstrekt

De laatste jaren hebben alternatieve geldschieters veel nadruk gelegd op de financiering van commercieel vastgoed. Heb je een pand op het oog dat geschikt zou zijn voor een klein bedrijf waarmee je bedrijf aantoonbaar kan groeien? Zelfs als je verschillende financieringsbronnen gebruikt, zul je bijna altijd een deel van je eigen geld in het project moeten inbrengen. Je moet ook rekening houden met de toegenomen financiële lasten.

Tip: www.finaforte.nl

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *