Pesto, pasta, taart, ijs, carpaccio, er is bijna niets wat je niet kan bereiden met pistachenoten. Door de mooie groene kleur zijn pistachenoten een waardige toevoeging aan vele gerechten. Van oorsprong komt de pistachenoot uit Azië, maar inmiddels wordt de boom ook aan de andere kant van de wereld verbouwd. Het klimaat in de Verenigde Staten zorgt voor een fijne bite en een volle smaak. Pistachenoten groeien in trossen aan de boom en oogst eenmaal per jaar. Terwijl de noten aan de boom zitten, zit er nog een schil omheen. Deze schil verandert tijdens het rijpingsproces van kleur en barst plotseling gedeeltelijk open, dit betekent dat de noten rijp zijn. De meeste pistachenoten, met name die uit Californië, worden vóór dat ze rijp zijn uit de dop gehaald, zodat de schalen niet rood worden maar hun natuurlijke, lichtbruine kleur behouden.

Wat de pistachenoot uniek maakt, is zijn opvallende groene kleur. De kleur van de pistachenoot is zelfs bepalend voor de prijs. Hoe groener de pistache is, hoe duurder de noot zal zijn, simpelweg omdat ze dan lekkerder zijn. Als je in Amerika pistachenoten koopt, spreekt men over the skinny nut. Deze naam heeft de noot te danken aan het feit dat pistachenoten per 100 gram ongeveer 560 calorieën bevatten. Als je dit vergelijkt met de andere notensoorten, is dit zeer weinig. Wil je vervolgens in Iran of China pistachenoten kopen, dan wordt de pistachenoot the smiling nut of the happy nut genoemd. De unieke manier van groeien, waarbij de schil van de noot openspringt zodra de noot rijp is, is de oorzaak van al deze bijnamen. Wanneer de schil van de noot open gesprongen is, lijkt het immers net alsof de noot glimlacht.

Naast dat de noot uniek en exclusief is, heeft het ook enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo bevatten pistachenoten veel eiwitten en antioxidanten. Zo komt de antioxidant luteïne in pistachenoten voor, wat als UV-filter in het oog werkt. Daarnaast zit er relatief veel vitamine B6 in de pistachenoot. Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Daarnaast reguleert deze vitamine de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstel.

Wij kennen de pistachenoot zowel gepeld als ongepeld en vrijwel overal is de noot in beide vormen verkrijgbaar. Toch blijkt uit onderzoek dat het kopen van ongepelde pistachenoten, nog extra voordelen met zich mee brengt. Uit dit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die ongepelde pistachenoten eten als snack, zo’n 41% minder calorieën binnenkrijgen dan mensen die kiezen voor de gepelde pistachenoten. Het pellen van de schil zorgt ervoor dat je minder eet en je dus het eetproces vertraagt. Daarnaast zou je bewuster worden van je eetgewoontes. Pistachenoten zijn dus perfect om op tafel te zetten tijdens een verjaardag of een feestje. Vergeet niet een extra kommetje bij te plaatsen voor de dopjes!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *