Imitatiespel is een van de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van een kind. Het helpt ze namelijk te leren over de wereld. Daarnaast bereidt het ze voor op toekomstige sociale interacties. Speelgoed is een geweldige manier om imitatiespel bij kinderen aan te moedigen. In deze blog bespreken we de voordelen van imitatiespel, hoe speelgoed hierbij kan helpen en geven we voorbeelden van hoe kinderen dit gebruiken om te leren en te groeien!

Speelgoed en imitatiespel

Imitatiespel is een vorm van spel waarbij kinderen het gedrag van anderen kopiëren. Waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van imitatiespel is vadertje en moedertje spelen. Er zijn verschillende soorten speelgoed die imitatiespel stimuleren in kinderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan speelgoed keukens en andere dagelijkse voorwerpen die tot speelgoed zijn gemaakt zoals speelgoed gereedschap. Imitatiespel helpt kinderen te leren over de wereld om hun heen in een veilige omgeving. Dat leren over de wereld is nogal een grote taak als je hier wat langer bij stil staat. Kinderen zijn wat dat betreft een soort ontdekkingsreizigers die alles moeten leren over een nieuwe cultuur en alles wat daarbij komt kijken. Speelgoed en imitatiespel kunnen kinderen helpen bij deze belangrijke taak.

Speelgoed en symbolisch spel

Een belangrijk aspect van cognitieve ontwikkeling in kinderen waar imitatiespel een goed voorbeeld van is, is het symbolisch spel. Ook hier kan speelgoed bij helpen doordat het tot de verbeelding van kinderen spreekt. Dit is ontzettend belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Symbolisch spel is namelijk een voorloper van iets dat abstract redeneren wordt genoemd. Bij symbolisch spel worden bepaalde betekenissen aan situaties of voorwerpen gegeven die niet echt zijn. Verbeelding is hierbij dus erg belangrijk. Het net doen alsof, imitatiespel dus, helpt kinderen leren abstract te redeneren. Dit is van essentieel belang omdat dit kinderen helpt zaken in de wereld te begrijpen die niet tastbaar zijn en ver van hun belevingswereld af staan. Zo stimuleert speelgoed ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Speelgoed, imitatiespel en inlevingsvermogen

Een ander belangrijk aspect van de cognitieve ontwikkeling van kinderen is het tot stand komen van het inlevingsvermogen. Deze ontwikkeling kan verder gestimuleerd worden door speelgoed en imitatiespel. Alhoewel we ons bewust zijn van hoe het klinkt, moet gezegd worden dat kinderen van nature egocentrisch zijn. Dat is logisch, want in de eerste instantie zijn zij zich alleen bewust van hun eigen gevoelens en gedachten. Dit komt doordat dit het enige is wat ze zelf bewust kunnen observeren. Naarmate kinderen ouder worden, leren zij dat andere kinderen en mensen om zich heen ook gevoelens en emoties hebben. Imitatiespel en speelgoed helpt kinderen dit inlevingsvermogen verder te ontwikkelen doordat zij zich zo leren inbeelden in het leven en het gevoel van andere mensen. Imitatiespel heeft kinderen dus een hoop te bieden en het is dan ook erg belangrijk om dit te stimuleren!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *