Moet jouw dak binnenkort gerenoveerd worden? Of moet je dakbedekking worden vervangen? Dit is een mooie kans om te verduurzamen! Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema binnen de maatschappij, maar daarnaast profiteer je zelf ook van verschillende voordelen.

In deze blog lees je op welke manieren jij kunt verduurzamen met dakwerken.

1. Duurzame dakbedekking

Bij het vervangen van de dakbedekking tijdens een renovatie kun je kiezen voor duurzame soorten dakbedekkingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • EPDM dakbedekking: EPDM dakbedekking wordt gemaakt van recyclebaar materiaal, waardoor dit een milieuvriendelijke keuze is. Door de elasticiteit van EPDM is het goed bestand tegen weersinvloeden zoals neerslag, vorst en uv-straling. Hierdoor heeft EPDM een lange levensduur. 
  • Groen dak: bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Je draagt met een groendak bij aan de biodiversiteit, draagt bij aan het opnemen van CO₂, helpt de regenwaterafvoer en profiteert zelf van een goed geïsoleerd dak. Hierdoor verlies je in de winter minder warmte en blijft je woning in de zomer heerlijk koel.  
  • Witte dakbedekking: steeds meer mensen kiezen voor witte dakbedekking omdat dit het zonlicht weerkaatst, waardoor het minder warm wordt in de woning. 

2. Dakisolatie

Via je dak gaat veel warmte verloren, waardoor je meer moet stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor stijgt niet alleen je energierekening, maar ook je gasverbruik. Het laten isoleren van je dak scheelt je zo honderden euro’s per jaar op je energierekening! Doordat je minder hoeft te stoken, beperk je je CO₂-uitstoot en verklein je je ecologische voetprint.

Kies voor duurzame isolatiematerialen, zoals cellulose, gerecycled glas of natuurlijke vezels als je helemaal wilt verduurzamen.

3. Dakrenovatie met zonnepanelen

Ga jij een je dak laten renoveren? Overweeg dan dit te combineren met het installeren van zonnepanelen. Met zonnepanelen ben je in staat je eigen stroomverbruik voor een groot deel of zelfs helemaal op te wekken, waardoor je bespaart op je energierekening. Daarnaast verklein je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. 

4. Slimme daktechnologieën 

Met de opkomst van slimme technologieën kunt je jouw dak verduurzamen door het te voorzien van sensoren en systemen die de energie-efficiëntie optimaliseren. Slimme dakventilatie, dakbedekking die de temperatuur reguleert en geïntegreerde zonne-energiesystemen die zich aanpassen aan de zonnestand zijn voorbeelden van innovatieve oplossingen die de duurzaamheid van daken kunnen verbeteren.

Voordelen van verduurzamen met dakwerken

Zoals eerder in deze blog benoemd profiteer je van vele voordelen wanneer je ervoor kiest om je dak te verduurzamen wanneer het tijd is om dakwerken uit te laten voeren. Zo bespaar je op je energierekening, kies je voor duurzame materialen om je ecologische voetprint te verkleinen en verlaag je je eigen CO₂-uitstoot. Een ander voordeel, wat we nog niet benoemd hebben, is dat je bespaart op de arbeidskosten wanneer je verschillende werkzaamheden aan je dak met elkaar combineert.

Voor het plaatsen van dakisolatie moet bijvoorbeeld eerst je dakbedekking worden verwijderd. Tijdens het vervangen van de dakbedekking of tijdens een dakrenovatie, wordt dit sowieso al gedaan. 

Ben jij op zoek naar een dakdekker voor het uitvoeren van dakwerken, of wil je meer informatie? Op deze website vind je alles over dakwerken en vind je gemakkelijk en snel een overzicht van alle dakdekkers bij jou in de regio. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *