Veel mensen staan niet vaak stil bij zaken zoals deurbeslag. Juist daarom kan het een aardige klus lijken om geschikt deurbeslag te kiezen, aan te schaffen en te monteren als de noodzaak eenmaal daar is. Het kan zijn dat je net bent verhuisd in een huis waar dit nog niet geregeld is. Of misschien ben je toe aan wat nieuws of heb je nieuwe deuren gekocht waarbij je iets nieuws nodig hebt. Wat de reden ook is, vroeg of laat heb je meer informatie nodig over wat deurbeslag is en wat de juiste keuze voor jou is. Gelukkig hebben wij daarom dit artikel geschreven, zodat jij weet waar je aan toe bent als het moment daar is en een goed geïnformeerde keuze kan maken. 

Wat deurbeslag is

Er zijn verschillende soorten deurbeslag beschikbaar afhankelijk waar je deur zich bevindt en wat voor een deur je hebt. Wat deurbeslag nu eigenlijk precies is bespreken we hier. Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat je op je deur kan bevestigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurklink, maar bijvoorbeeld ook een deurschild. Een deurschild is de plaat waaraan de deurklink vast zit, die op zijn beurt weer vast zit aan de deur zelf. 

Soorten deurbeslag

Sommigen maken gebruik van een onderverdeling als het op deurbeslag aankomt. Het gaat hierbij om hangwerk, sluitwerk en het beslag zelf. Dit kan eerst ingewikkeld lijken maar gelukkig is dat het niet. Hangwerk wordt namelijk gebruikt om de deur op te hangen. Scharnieren vallen hier bijvoorbeeld onder. Sluitwerk, zoals de naam al weggeeft, gaat over alles wat je gebruikt om de deur dicht of op slot te doen. Denk hierbij aan sloten maar bijvoorbeeld ook aan grendels. Het beslag zelf zijn de deurkrukken en schilden.

Het aanschaffen van deurbeslag

Voordat je een goede keuze kan maken in welk deurbeslag de beste keuze voor je deur is, moet je rekening houden met een aantal aspecten. Zo is het erg belangrijk om te kijken naar waar de deur staat en het doel van de deur. Bij toiletten en badkamers heb je waarschijnlijk bijvoorbeeld een schild met een slot nodig. Bij badkamers is het belangrijker om rekening te houden met het materiaal waarvan het deurbeslag gemaakt is. Dit komt door de hoge vochtigheidsgraad. Dit is de reden dat het deurbeslag voor een deur in de badkamer vaak van roestvrij staal gemaakt is. Voor extra informatie kun je je natuurlijk altijd laten informeren door een specialist. Houdt hierbij ook rekening met andere zaken, zoals bijvoorbeeld de dikte van je deur, in verband met het soort schroeven dat je nodig hebt. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *