Het is voor iedereen erg lastig te bedenken wat je nu precies een kind moet geven. Dit kan vooral het geval zijn als ze alles al lijken te hebben, van een tablet tot een gameconsole. Gelukkig is puzzelen voor alle leeftijden leuk en relevant. Voor de feestdagen of verjaardagen kan het daarnaast ook een welkome afwisseling zijn in vergelijking met andere cadeaus. Puzzels zijn hiernaast ook nog eens ontzettend leerzaam omdat ze een ontwikkelend kind in verschillende leeftijden bijstaan bij hun ontwikkeling. Hoe kinderpuzzels precies bijdragen aan de cognitieve, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind lees je hier.

Kinderpuzzels stimuleren de fijne motoriek 

Misschien wel de meest voordehandliggende vaardigheid die een kind traint terwijl hij of zij bezig is met kinderpuzzels is de fijne motoriek. Dit is ook een van de voornaamste redenen waarom puzzels voor jongere kinderen vaak minder en grotere stukken bevatten naast dat het natuurlijk een gevaar voor verstikking is. Dit komt doordat kinderen naarmate ze ouder worden pas steeds beter worden in het omgaan met kleinere en fijnere dingen. Hiernaast leren ze ook naarmate ze ouder worden steeds beter dat bepaalde dingen met complementerende vormen bij elkaar passen en op elkaar aansluiten. 

Hoe kinderpuzzels leren stimuleren

Naast dat kinderpuzzels veel voordelen hebben als het aankomt op het ontwikkelen van de fijne motoriek, stimuleren ze het leren van kinderen ook nog eens op verschillende vlakken. De kans is groot dat ouders jongere kinderen eerst helpen bij het maken van een puzzel. Zo leren de kinderen van de volwassenen op een speelse manier. Hiernaast leren de kinderen zo ook veel woordenschat, doordat er vaak automatisch gepraat wordt over hetgeen waarover gepuzzeld wordt. Naarmate de kinderen ouder worden, zullen zij steeds vaker alleen of met vrienden een puzzel gaan maken. Hoe vaker iemand bezig gaat met het maken van kinderpuzzels, hoe meer strategie hierbij komt kijken op een gegeven moment. Iemand die al meer ervaren is met het maken van puzzels bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk eerst proberen de randen samen te stellen en zo langzamerhand naar binnen te werken. 

Kinderpuzzels stimuleren geduld en concentratie

Een ander groot voordeel van het maken van kinderpuzzels is dat ze het geduld en concentratievermogen van kinderen bevorderen. Alhoewel dit voor de meesten als vanzelfsprekend wordt ervaren, is dit iets waar veel kinderen, vooral als ze wat jonger zijn moeite mee hebben. Door hier op een speelse wijze van jongs af aan mee bezig te gaan, wordt het kind op deze manier beter voorbereid op schoolse vaardigheden die wij erg belangrijk vinden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *