Inhoudsopgave

Het is tegenwoordig moeilijk om iemand te vinden die géén oor piercing heeft. Vooral in het oor zijn er veel verschillende plekken waar een piercing kan worden gezet. Dat maakt ze erg lastig uit elkaar te houden. De meest bekende hiervan is, na de normale oorbel, ongetwijfeld de helix piercing. Daarom lees je hier alles over de helix piercing: van wat het is tot hoe ze helen en wanneer je ze kan verwisselen. Lees snel verder voor meer informatie!

Wat is een helix piercing

Een helix piercing is een oorpiercing in het kraakbeen dat loopt langs de bovenkant van je oor. De piercing is namelijk genoemd naar het deel van het oor waar het wordt gezet. Helix betekent letterlijk spiraal of krulvormig in het Grieks. Zoals je misschien in de gaten hebt, is dit gedeelte van het oor vrij groot. De helix piercing kan dan ook op meerdere plekken in het kraakbeen worden gezet. Er zijn verschillende soorten namen voor deze helix piercings, die we hieronder apart zullen bespreken.

  • Normale of traditionele helix piercing
  • Forward helix piercing
  • Anti helix piercing
  • Lage of low helix piercing
  • Dubbele of double helix piercing
  • Triple helix piercing
  • De industrial piercing
  • Mid helix piercing
  • Fake of nep helix piercing

Normale helix piercing

De normale of traditionele helix piercing wordt gezet in het kraakbeen in de ‘’krul’’ van je oor. Dit is een vrij groot gebied, waardoor je er voor kunt kiezen om de piercing hoger of lager te laten zetten. Dit is de meest voorkomende oor piercing en werd populair rond de jaren 90. 

Forward helix piercing

De forward helix piercing is een oorpiercing die eigenlijk recht tegenover de normale helix piercing wordt gezet in het randje van je oorschelp. De forward helix piercing zit dus vlak naast je gezicht in de rand van het oor dat aan je gezicht vast zit. Hier kun je er één van laten zetten, maar veel mensen kiezen ook voor twee of zelfs drie piercings op deze plek. Dat wordt in het Engels ook wel een double of een triple forward helix genoemd.   

Anti helix piercing

De anti helix piercing is precies dezelfde oorpiercing als de forward helix die ook wel onder deze naam bekend staat. De piercing wordt in de oorrand tegenover het normale helix gebied naast je gezicht gezet. Dit gebied wordt soms ook wel het anti helix gebied genoemd omdat het tegenover het normale helix gebied zit. Hier kun je dus één, twee of zelfs drie helix piercings laten zetten.

Lage of low helix piercing

Een lage of low helix piercing wordt gezet in het kraakbeen ongeveer ter hoogte van de tragus. Dat is het kleine uitstekende stukje oor voor het gat van je oorkanaal. Dit is dus eigenlijk het laatste stukje van je oor dat je nog helix kunt noemen. 

Dubbele of double helix piercing

Een dubbele of double helix piercing zijn twee piercings die in het kraakbeen van de krul van je oor worden gezet. Vaak wordt het aanbevolen om deze twee oorpiercings op hetzelfde moment te laten zetten. Dat komt doordat het helen enkele maanden kan duren, waardoor je met een dubbele helix piercing dus lang aan het helen zou zijn. De term double helix piercing wordt ook gebruikt om te verwijzen naar een helix sieraad voor één enkele helix piercing. Deze heeft twee ringen, waardoor het lijkt alsof je twee oor piercings hebt in plaats van een. 

Triple helix piercing

Een triple helix piercing zijn drie helix piercings die in het kraakbeen van de krul van je oor worden gezet. We hebben het eerder ook kort gehad over de forward helix piercing in de rand van je oor vlak bij je gezicht. Hier kun je in plaats van één dus ook drie oorpiercings laten zetten. Vaak worden de drie helix piercings bij elkaar in de buurt gezet omdat dit zorgt voor een mooi effect. 

De industrial piercing

De industrial oor piercing is ook een soort dubbele helix piercing, waarbij twee normale helix piercings met een staafje met elkaar worden verbonden. De meest typische industrial helix piercing loopt een beetje schuin. Dan heb je dus een combinatie van een lagere en een hogere helix piercing. Vaak worden deze piercings al gelijk met een staafje, wat soms ook een barbell wordt genoemd, met elkaar verbonden. Zo kunnen de piercings ook goed helen. Twee aparte piercings die al geheeld zijn met elkaar verbinden met één sieraad als industrial kan lastiger zijn omdat de twee piercings apart van elkaar geheeld zijn.

Mid helix piercing

De mid helix piercing is een piercing die in het kraakbeen van het midden van de oorkrul wordt gezet. Vaak wordt dit aangeduid als mid of midden helix piercing omdat het helix gebied van het oor zo groot is. Dat is dan ook de reden dat er een aparte term is voor een lower helix piercing, terwijl dit eigenlijk allemaal dezelfde oor piercings zijn.

Fake of nep helix piercing

Een fake of nep helix piercing is een nep oor piercing in het helix gebied. Veel mensen willen namelijk wel een piercing, maar zijn bang voor mogelijke pijn. Dat is echter niet de enige reden waarom mensen voor een nep helix piercing kiezen. Ook als je niet zeker weet of je een echte helix piercing wilt of nog niet oud genoeg bent kan een nep helix piercing een goede oplossing zijn. Een ear cuff is eigenlijk ook een soort nep helix. Het piercen van je oren is overigens niet iets nieuws. Al voor het begin van onze jaartelling waren er mensen met gepiercete oren.

Een fake of nep helix piercing is een goed alternatief

De geschiedenis van oorpiercings

Wat veel mensen niet weten, is dat oorpiercings zoals de helix piercing vroeger al gedragen werden. En als we het over vroeger hebben, gaat dit over een hele tijd geleden. De oudste mummie die tot nu toe gevonden is, Ötzi, had namelijk al gepiercete oren en leefde rond 3300 voor Christus. Ook Toetanchamon, een Egyptische farao die rond 1330 voor Christus leefde, gepiercete oren. Zelfs in de tijd van Julius Caesar droeg men oorpiercings. Andere culturen droegen oorpiercings omdat zij geloofden dat kwade geesten via hun oren binnen konden komen. De piercings zouden zo ofwel beschermen tegen kwade geesten of ervoor zorgen dat zij makkelijk weer het lichaam uit konden.

Een helix piercing laten zetten

Gelukkig hebben we in Nederland te maken met een strenge regelgeving als het op het laten zetten van piercings aankomt. En dat is geen slecht idee, want dat zorgt ervoor dat de kans op infecties bij een helix piercing erg afneemt. Daarbij is in het warenwetbesluit tatoeëren en piercen opgenomen dat een piercer over een vergunning moet beschikken die eens in de drie jaar moet worden vernieuwd. Dit geldt alleen niet voor het piercen van normale oorbellen in de oorlel. Een helix piercing moet je dus bij een professionele piercer laten zetten!

Hoe wordt een helix piercing gezet

Bij het zetten van een helix piercing wordt eerst je oor gedesinfecteerd. Met een stift wordt er vervolgens een puntje in je oor gezet, en kan je bepalen of je de plek van de helix piercing mooi vindt. Vervolgens wordt er met een naald van 12 millimeter en een tang een gat in je oor gemaakt waar de naald doorheen zit. Deze naald blijft eerst in je oor zitten, waarna het helix sieraad in wordt gedaan. Vaak is dit een staafje, met een bolletje aan beide kanten die met schroefdraad aan het staafje vastzitten. 

Doet een helix piercing zetten pijn

Over het algemeen is een helix piercing laten zetten minder pijnlijk dan andere piercings. Of een helix piercing laten zetten zeer doet, is overigens wel voor iedereen verschillend. Iedereen heeft namelijk een andere pijngrens en gaat op een andere manier met pijn om. Daarbij wordt er bij het zetten van een helix piercing je kraakbeen doorboord, dus je zal er ongetwijfeld wel iets van voelen. 

Een helix piercing laten zetten of schieten

Een helix piercing moet je altijd professioneel laten zetten door een piercer. Dit wordt dus gepiercet en niet geschoten. Vroeger kon je in Nederland nog een helix piercing laten schieten bij een juwelier, die dit overigens nog steeds doet voor normale oorbellen. Tegenwoordig mag dit echter niet meer, en met goede reden. Door de klap die een schietpistool maakt heb je namelijk de kans dat je je kraakbeen beschadigd dat kan leiden tot een bloemkooloor, littekenweefsel en nare infecties.

Een helix piercing kun je altijd beter laten piercen dan schieten

Het verschil tussen schieten en piercen

Bij het schieten van een helix piercing, wordt het sieraad zelf gebruikt om het gat te maken. Bij het piercen wordt dit met een naald gedaan, waarna er pas een sieraad in wordt gezet. Dit is een groot verschil, want een normale oorbel die bij het schieten wordt gebruikt is vrij stomp in vergelijking met een naald en is niet bedoeld om gaten mee te maken. De impact die dit op je oor heeft kan mogelijk schadelijk zijn en voor complicaties zorgen.

De diameter van een helix piercing

De standaard helix piercing heeft een diameter van 12 millimeter. Met piercings wordt de dikte van het sieraad altijd in millimeters aangegeven. Het is een goed idee om dit nogmaals aan de piercer te vragen. Als je helix piercing eenmaal geheeld is, kan je er namelijk een ander sieraad in doen. Dit sieraad moet echter wel even dik zijn. Een te dik helix sieraad past niet en een te dun sieraad kan ervoor zorgen dat je piercinggat deels dichtgroeit. 

Hoe duur is een helix piercing

Het laten zetten van een helix piercing varieert in prijs. Dit is namelijk compleet afhankelijk van de tarieven die de piercer hanteert. In de prijs zit vaak het uurloon van de piercer verwerkt, de kosten van het materiaal zoals de naald en een eventuele klem en de kosten van het sieraad. Sommige piercers werken daarnaast met aanbiedingen, waardoor je soms goedkoper meerdere piercings kan laten zetten.

Vanaf 16 jaar mag je zonder ouders een helix piercing laten zetten

Hoe oud moet je zijn voor een helix piercing

Voor het laten zetten van een helix piercing moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming van je ouders nodig, die ook tijdens het zetten aanwezig moeten zijn. In Nederland gelden regels voor de leeftijdsgrens van tatoeages en piercings. Sommige piercers kunnen zelf andere regels hanteren voor het zetten van verschillende soorten piercings. Zo kan het voorkomen dat ze bijvoorbeeld niemand piercen onder de 18 jaar voor sommige piercings. Dit is voor een helix piercing vaak niet het geval. De oorlellen piercen is een ander verhaal, dat mag met toestemming zelfs onder de 12 jaar oud. 

Een helix piercing verzorgen en schoonmaken

Een helix piercing kun je het beste een of tweemaal op een dag schoonmaken met een van deze twee manieren:

  • Met een zoutoplossing
  • Met een milde zeep

Vroeger werd alcohol als desinfectiemiddel aangeraden, waarbij je de oor piercing regelmatig moest draaien. Toen werd namelijk gedacht dat de helix piercing anders vast zou groeien. Tegenwoordig weten we dat je de helix piercing alleen hoeft te draaien als je hem schoonmaakt. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Hoe maak je een helix piercing schoon

Een helix piercing verzorgen of schoonmaken kun je dus het beste doen met een zoutoplossing of milde zeep. Het is erg belangrijk dat je dit zo hygiënisch mogelijk doet en dus ook je handen eerst goed wast! Een zoutoplossing voor je helix piercing kun je eenvoudig thuis zelf maken door een theelepel zout op te laten lossen in kokend water. Als het lauwwarm is kun je het gebruiken. Dit kun je doen door een wattenstaafje te gebruiken om je piercinggat zo schoon te maken.

Hoe lang moet ik een helix piercing verzorgen en schoonmaken

Hoe lang je een helix piercing schoon moet maken, kan variëren tussen de drie en negen maanden. Dat komt doordat het kraakbeen van je oor lastiger heelt. Daarbij is de ene persoon ook de andere niet en kan het bij sommigen langer of korter duren. Je lichaam reageert eerst vreemd op een piercing omdat het dit niet gewend is. Je helix piercing is helemaal genezen als hij niet meer rood en gevoelig is. Dan kan je ophouden met je helix piercing schoonmaken en verzorgen.

Hoe lang is een helix piercing pijnlijk of gevoelig

Een helix piercing kan drie tot negen maanden gevoelig blijven. Dat komt deels doordat kraakbeen lastiger heelt dan normale huid. Ook kan je lichaam reageren op een onbekende piercing die er ineens zit. Het duurt dus even voordat je helix piercing is geheeld en je lichaam hieraan gewend is. Veel mensen zeggen daarbij uit ervaring dat een piercing hoger in het oor langer pijnlijk of gevoelig blijft. Dit ligt mogelijk ook deels aan het feit dat je op je oren ligt als je slaapt, wat met een helix piercing in het begin best lastig kan zijn.

Er zit een bult achter mijn helix piercing

Een bult achter een helix piercing komt relatief vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Irritatie door te veel beweging (een te groot staafje)
  • Een slechte afwerking van het sieraad
  • Een bacteriële infectie
  • Overmatig littekenweefsel

Dit is vervelend, maar niet per se iets om je zorgen over te maken. Een bultje achter een oor piercing komt vaker voor doordat het kraakbeen anders reageert dan huid zou doen. Het is erg belangrijk dat je dit bultje niet doorprikt. Wel kan je je helix piercing met een zoutbadje vaker schoonmaken om te kijken of dit helpt. Ook zijn er speciale kleine discs beschikbaar die je om je piercing heen kan doen. Door de lichte druk die zij op het bultje uitoefenen, is het waarschijnlijker dat deze verdwijnt. 

Wat doen bij een ontstoken helix piercing

Het is normaal dat een helix piercing in het begin wat rood is en gloeit. Een ontstoken piercing kan echter veel meer pijn doen, gaan kloppen, erg gaan zwellen en misschien zelfs voor pus zorgen. In deze gevallen kan je het beste je piercer eerst contacten voor advies en ook je huisarts. Ook hier is het erg belangrijk om je handen schoon te houden als je aan de piercing zit en dit alleen te doen als je hem schoonmaakt. Als het echt niet anders kan, is het erg verstandig om de piercing uit je oor te halen om ergere situaties te voorkomen.

Een genezen helix piercing kan jarenlang open blijven

Hoe snel groeit een helix piercing dicht

Een helix piercing die je al lang hebt en goed genezen is, kan nog jarenlang open blijven. Dat is alleen het geval als je er lang een sieraad in hebt gedragen. Een pas gezette helix piercing kan nog snel dichtgroeien. Het is dus erg aan te raden je nieuwe helix piercing er niet uit te halen totdat je oor er aan gewend is en het gat goed is genezen. Over het algemeen geldt dat zachter weefsel zoals de huid sneller dichtgroeid. Dit is met een oorpiercing door het kraakbeen niet het geval. Uiteraard kan dit van persoon tot persoon nog verschillen. De een heelt nu eenmaal sneller dan de ander.

Een helix piercing verwisselen

Een helix piercing verwisselen kun je pas doen als je oor goed genezen is. Dat kan drie tot negen maanden duren. Het is erg aan te raden om je hier aan te houden omdat je nieuwe sieraad anders voor ernstige irritaties kan gaan zorgen. Ook kan je helix zo minder goed helen. Over het algemeen krijg je bij het zetten van een helix piercing eerst een klein knopje. Hoe je een helix piercing verwisselt bespreken we hieronder. 

Een helix piercing kun je pas verwisselen als de piercing goed geheeld is

Hoe haal je een helix piercing er uit

Een normale helix piercing wordt gezet met een knopje. Deze zit vast met een losse achterkant, die je gewoon met je vingers los kan halen. Vaak is dit knopje gemaakt van titanium. Veel mensen willen na een tijdje echter een ander sieraad. Dat kun je het beste doen als je helix piercing geheeld is. 

Hoe verwissel ik een helix piercing

Als je je helix piercing wilt verwisselen, is het belangrijk eerst je handen te wassen. Zorg er ook voor dat ze goed droog zijn om te voorkomen dat de kleine piercing onderdelen uit je handen kunnen glippen. Het is ook verstandig om een handdoek in je wasbak te leggen als je dit voor de spiegel doet. Zo voorkom je dat je helix piercing per ongeluk in het afvoerputje beland. Je nieuwe helix piercing kun je er dan gemakkelijk in doen. Je oude helix piercing kun je erna het beste eerst schoonmaken met een zoutoplossing als je hem wilt bewaren.

Een nieuwe helix piercing kopen

Als je een nieuwe helix piercing wilt kopen, moet je op een aantal zaken letten. Het gaat hier ten eerste om de diameter of dikte van de piercing. Oorpiercings zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, dus let hier goed op. Een helix piercing is normaliter 12 millimeter dik. Ook het materiaal van de nieuwe oorpiercing kan belangrijk zijn. Sommige mensen kunnen namelijk niet goed tegen bepaalde materialen. Ook het ontwerp is natuurlijk belangrijk. Wat de opties zijn, lees je hieronder.

Een helix piercing ring

Als je op zoek bent naar een nieuw sieraad voor je helix piercing, heb je over het algemeen twee keuzes. Een helix piercing ring is een erg populaire keuze en ziet er vaak mooi uit. Als je ook een ringetje als helix piercing wil, moet je daarnaast ook goed kijken naar hoe wijd het ringetje zelf is. Sommige mensen willen een strakke ring om hun oor en anderen vinger een grotere helix ring juist leuker. De andere optie is een knopje met of zonder een sieraad. 

Een helix piercing ring is een populair sieraad

Het materiaal van de helix piercing

De meeste helix piercings die gezet worden bij de piercer zijn gemaakt van titanium. Ook veel andere sieraden die je kunt kopen voor deze oorpiercing zijn van hetzelfde materiaal gemaakt. Veel mensen denken dat de helix piercing wordt gezet met chirurgisch staal, maar dat mag echter niet in verband met de hoeveelheid nikkel die hierin zit. Wel kan je chirurgisch staal gebruiken als sieraad als je piercing eenmaal genezen is. Een overzicht van alle materialen waarvan een helix piercing gemaakt is zie je hieronder.

  • Titanium
  • Chirurgisch staal
  • Goud
  • Zilver
  • Silicone
  • Glas
  • Messing
  • Bioplast
  • Organische materialen

Alles over de helix piercing

Nu ben je helemaal op de hoogte van de helix piercing! We hebben het gehad over wat een helix piercing is, verschillende soorten helix piercings en hoe deze gezet worden. Ook weet je nu dat oorpiercings ook voor onze jaartelling al populair waren en hoe je ze het beste schoon kunt maken en houden. Je weet nu ook precies waarom je een oor piercing nooit moet laten schieten en waar je op moet letten als je een nieuw sieraad koopt. Mocht je nog twijfelen kan een ear cuff ook eerst een goed alternatief zijn. Veel plezier met je helix!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *