Als bedrijfsleider van een bedrijf of organisatie loop je dagelijks tegen veel dingen aan. Van het binnenhalen van nieuwe klanten en netwerken op verschillende beurzen. Tot aan het doen van de boekhouding, het werven van nieuwe personeelsleden en alle overige taken die nog om de hoek kijken om het bedrijf rollende te houden. Er zijn ook regelmatig wat mindere werkzaamheden die gedaan moeten worden. Denk maar aan het ontslaan van de personeelsleden. Een taak waar niemand echt op zit te wachten. In dit artikel lees je een aantal handige tips hoe je een personeelslid moet ontslaan.
Check het contract
Als eerste is het belangrijk om te kijken wat voor contract de specifieke werknemer heeft. Het kan zijn dat je een bepaalde proeftijd hebt afgesproken met diegene. Een proeftijd is een periode waar de nieuwe werknemer kan kennismaken met de werkzaamheden van het bedrijf. Ook heb je als werkgever mooi de mogelijkheid om het personeelslid beter te leren kennen. Zijn de verwachtingen toch wat minder, dan is het mogelijk het personeelslid te ontslaan en komen er verder geen verplichtingen om de hoek kijken.
Is het een personeelslid die toch al langer in contract staat? Bekijk dan of er al een functioneringsgesprek heeft plaatsgevonden om de werknemer goed in feedback te kunnen voorzien. Wanneer dit nooit van sprake is gekomen, heeft diegene niet de kans gekregen om een groei door kunnen maken om zo wel betere prestaties neer te zetten. Het is daarom van essentieel belang om functioneringsgesprekken in te plannen, een win-winsituatie voor iedereen!
Ga in gesprek
Het is van essentieel belang om in gesprek te gaan met het personeelslid. Wees bereid met goed onderbouwde redenen te komen waarom hij of zij niet meer past bij de huidige functie of bedrijf. Het is van groot belang dat diegene hieruit een leemoment haalt, om zo te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt. Kom dus altijd met goede voorbeelden!
Ga zitten met een jurist
Wanneer een werknemer ontslagen wordt, heeft diegene recht op bepaalde vergoedingen zoals een transitievergoeding of andere toeslagen. Een jurist helpt je bijvoorbeeld bij het opstellen en een vaststellingsovereenkomst of andere belangrijke zaken die spelen rondom ontslag.