De hormonen zijn de boodschappers die regelen hoe ons lichaam functioneert. De hypothalamus produceert hormonen, die via de bloedbaan naar organen en andere weefsels in het lichaam stromen. Hormonen zijn essentieel voor het leven omdat zij veel van de basisfuncties van levende organismen regelen, waaronder groei, ontwikkeling, voortplanting en metabolisme. Hormonen beïnvloeden ook stemmingen en emoties door het reguleren van chemische stoffen in de hersenen, zoals serotonine, dopamine en cortisol niveaus. Hormoontherapie is erg in opkomst maar ook belangrijk.

Hormonen en stemming

Chemisch gezien beïnvloeden hormonen de stemming op een aantal manieren. Wanneer bijvoorbeeld een hormoon in het lichaam daalt, stijgt een ander hormoon om de effecten op de hersenen tegen te gaan. Cortisol is een hormoon dat gevoelens van stress of angst kan veroorzaken wanneer het niveau ervan hoog is. De secretie van cortisol wordt geregeld door de hypothalamus klier die zich aan de basis van de hersenen bevindt en deze klier vertelt wanneer hij meer cortisol moet produceren. Deze klier kan overactief worden als gevolg van een stressvolle gebeurtenis in iemands leven, waardoor het cortisolniveau te hoog wordt. Wanneer dit gebeurt, wordt ook de serotonine aangetast, omdat de serotonine productie daalt wanneer de cortisolspiegel stijgt.

De waarheid over hormoontherapie

Er bestaan veel mythen over hormoontherapie. Ten eerste, omdat deze therapie zo recent is, is er weinig onderzoek gedaan naar de resultaten op lange termijn. Er zijn studies die aantonen dat het de slaap en de seksuele functie kan verbeteren, maar er is geen bewijs dat het uw stemming kan verbeteren of uw energieniveau kan verhogen. Ten tweede zijn veel mensen die hormoontherapie ondergaan zich er niet van bewust hoe dit andere aspecten van hun leven kan beïnvloeden. Zo veroorzaken de supplementen voor deze therapie vaak borstvergroting of gewichtstoename door de oestrogeenproductie te veranderen. Bovendien wordt hormoontherapie niet aanbevolen voor mensen die een kind willen verwekken, omdat het een risico kan inhouden voor geboorteafwijkingen bij baby’s.
Kijk daarom goed online voordat je een hormoontherapeut kiest!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *