Het oefenen voor je theorie examen kan op het eerste oog erg intimiderend lijken. Hoewel we best snappen dat veel mensen er zo over denken, is het nog geen reden tot paniek. Natuurlijk hangt er veel af van het halen van dit specifieke examen. Als je het namelijk niet doet, lijkt het halen van een rijbewijs een onmogelijke opgave. Daarnaast hebben steeds meer mensen steeds jonger hun rijbewijs wat veel vrijheden geeft die je niet zou hebben zonder. Je bent bijvoorbeeld minder afhankelijk van anderen, het openbaar vervoer en kan zelf ook grotere ladingen vervoeren, wat met verhuizen altijd erg handig uitkomt. Juist omdat hier nu zoveel van afhangt, ervaren veel mensen enorm veel stress tijdens het oefenen voor hun theorie examen. Dit kan een gevolg zijn van faalangst, wat niet alleen erg vervelend maar ook nog eens ontzettend onhandig is. In dit artikel geven wij jou wat tips, zodat ook jij stressvrij kan oefenen voor je theorie examen.
Wat faalangst is
De term faalangst komt veel mensen erg bekend voor. Het betekent letterlijk de angst om te falen. Over het algemeen worden er drie verschillende typen onderscheiden, cognitieve faalangst, sociale faalangst en motorische faalangst. Wij richten ons hier voornamelijk op de cognitieve variant van faalangst. Hierbij ben je erg bang dat je niet genoeg weet over een bepaald onderwerp of niet goed genoeg geleerd hebt. Dit is natuurlijk erg vervelend in het kader van het halen van je rijbewijs. Ook tijdens het oefenen van je theorie examen kunnen dergelijke gedachten door je hoofd spelen. Hieronder bespreken we daarom wat tips als dit ook bij jou gebeurt, zodat je met minder stress kan focussen op datgene wat echt belangrijk is: het oefenen voor je theorie examen.
Faalangst tijdens je theorie examen oefenen
Voor veel problemen die te maken hebben met negatieve subjectieve ervaringen geldt dat je bewust worden van de gedachtes die je hebt al een hele hoop scheelt. Het is erg verleidelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen, waarbij een kleine negatieve gedachte leidt tot een sneeuwbaleffect van nare gedachten. Dit gebeurt vaak zonder dat mensen dit bewust in de gaten hebben, waardoor ze er pas te laat achter komen als ze al half in de put zitten. Door je bewust te worden hiervan, kan je je gedachten proberen de andere kant op te sturen door deze te relativeren.
Fouten maken bij het oefenen voor je theorie examen
Tenslotte is het heel belangrijk, vooral tijdens je theorie examen oefenen dat je je realiseert dat fouten maken een onderdeel van leren is. Sterker nog zelfs, fouten maken zijn essentieel voor het leerproces. Beoordeel jezelf daarom niet te negatief als er iets niet gaat zoals je bedoeld had.