Het overlijden van uw ouders kan een behoorlijke impact op u hebben. Naast dat u rouwt om uw overleden ouder of ouders, moet er ook een hoop geregeld worden. De begrafenis, rouwkaarten maar ook het verkopen van de ouderlijke woning. Hoe u dit het beste kunt aanpakken, leest u hier.

Huis verkopen na overlijden ouders

Het huis verkopen bij het overlijden van een dierbare is iets wat u goed geregeld wilt hebben. Bent u wettelijk erfgenaam en wilt u niet de woning betrekken? Dan dient u de woning te verkopen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via een makelaar, of u kunt het huis direct verkopen aan een vastgoedmakelaar. Aangezien dit een juridisch complexe situatie heeft, kunt u het beste contact opnemen met een ervaren partij die verstand van zaken heeft over de verkoop van woningen en erfrecht. Let op dat u geen dingen overhaast doet. Het verkopen en leeghalen van het huis van uw ouders kan een behoorlijk ingrijpende aangelegenheid zijn. 

Regel een verklaring van erfrecht 

Bent u de erfgenaam van een woning? Zorg dan dat u een verklaring van erfrecht regelt. Dit regelen doet u bij de notaris. Nadat u een verklaring van erfrecht heeft, kunt u verdere stappen ondernemen.

Zorg ervoor dat betalingen doorgaan

Heeft u een huis geërfd waar nog hypotheek op zit? Dan bent u verantwoordelijk voor de betaling van deze hypotheek. Zorg er dus voor dat deze betalingen door blijven gaan. Wanneer uw ouder of ouders in een appartement woonden, is het belangrijk dat de servicebetalingen doorgaan.

Vraag een definitief energielabel aan

Bij het passeren van de leveringsakte moet een energielabel verplicht aangeleverd kunnen worden. Bent u voornemens om het huis te verkopen, dan bent u dus verplicht om een energielabel te kunnen overleggen. Het is mogelijk om het huis aan uw Digid te koppelen om het label definitief te kunnen maken. Dit is wat lastig om te regelen, maar het is zeker te doen. 

Betaal de erfbelasting

Erfbelasting wordt betaald over de WOZ-waarde van het huis, minus de eventuele hypotheekschuld. De hoogte van de erfbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde van het jaar voor of na het overlijden van uw dierbare. Het is ook mogelijk om de erfbelasting te betalen uit de opbrengsten van het huis na verkoop. Dit kunt u overleggen met uw makelaar of vastgoedmakelaar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *