WANDELCOACH HILDE HILDE BACKUS is psycholoog NIP en 20 jaar pionier in wandelcoaching. Ze richtte Wandelcoach.nl op, voor training, coaching en opleiding. “Tijdens het wandelen neem je stappen om je wensen te realiseren.”

 Wat is wandelcoaching precies? 

Wandelcoaching is fantastisch! Samen lopend naast elkaar, met je professionele wandelcoach, krijg je helderheid over jouw wensen die ertoe doen. Buiten in de natuur kom je op adem en ontspan je. Je wordt helder in je hoofd en je neemt stappen om je wensen te realiseren. De zachte soepele wandelbeweging van je lichaam geeft je positieve gevoelens. De resultaatgerichte vragen van de wandelcoach en de natuur-oefeningen helpen je daarbij.” 

Waarom is dat nu zo populair? 

“De belangstelling groeit elk jaar. Met de coronapandemie nam het een grote vlucht. Wandelen was de enige veilige manier om elkaar te ontmoeten. De natuur kwam tot bloei en wandelende gesprekken bleken een fijn alternatief. Daarmee ontdekte men ook de voordelen van wandelcoaching.” 

Waarom werkt het zo goed tegen stress? 

“Je knapt op van wandelen. Het is goed voor je spieren, botten en je conditie. En je wordt weer helder in je hoofd en creatiever. Maar wat we pas recent hebben ontdekt, is dat je ook ‘proprioceptie’ ontwikkelt, ofwel: je lichaamsbewustzijn wordt vergroot. Dat helpt je om – juist als je stress ervaart – ándere besluiten te nemen. Dit in plaats van nog even doorzetten, doorbuffelen of die extra taak erbij te nemen.
Als je je lichaam beter voelt, kun je ook ín je stressmoment rustig tegen je manager zeggen dat je die klus op dit moment niet erbij kan hebben. Dat geeft je een zelfverzekerd gevoel. En weet je hoe je proprioceptie het beste ontwikkelt?
Door langzaam te wandelen of zelfs te slenteren: het ene been voor het andere been. Zo kom je uit je stresssysteem. En wandel in de natuur. Die werkt stressverlagend en stemmingsverhogend!” Waar vind je een goede wandelcoach? “Kijk op wandelcoach.nl/wandelcoaches. 

Alle coaches daar hebben de juiste opleiding. 

Maak gratis kennis en kijk vooral of je een klik voelt.” Wat is de beste voorbereiding voor een sessie? “Trek lekkere wandelschoenen aan en laagjes kleding. En kijk ook eens naar je jas. Regenjassen en allerlei jacks maken geluid bij elke stap. Als je dan in een stil natuurgebied wandelt, zit je nog met de herrie van je eigen jas… Neem verder weinig bagage mee. Van ons krijg je een mooi opschrijfboek, dat is voldoende. Bereid je voor op langzaam wandelen, met aandacht voor jezelf, je lichaam en de natuurlijke omgeving.” Meer lezen? ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid’, Hilde Backus, €23,50 Boom uitgevers Amsterdam.

Bron: Beau Monde

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *