We ontkomen er niet aan. Alle fysieke processen, documenten en ander gedrag vindt voornamelijk digitaal plaats. Dit noemen we ook wel digitalisering. Ook als ondernemer merk je hier veel van. Afspraken van klanten die normaal gesproken fysiek plaatsvonden, worden nu al vrij snel via Teams, Zoom, Skype of een andere manier georganiseerd. Dankzij deze ontwikkeling komt er met de dag ook veel meer data bij en tegelijkertijd wordt ook alles meetbaar. Van bedrijfs- en klantgegevens en ander informatie die geanalyseerd kan worden. Kortom, we zitten meer achter onze pc. Wij hebben voor de ondernemer een aantal praktische tips op een rij gezet die het je nog makkelijk maakt bedrijfsprocessen aan te vliegen. 

Maak gebruik van CRM-systeem 

Een van de belangrijkste tools die absoluut niet mag ontbreken bij een onderneming, is een goed werkend CRM-systeem. Dit is een systeem waar je alle bedrijfs- en klantgegevens in bij kunt houden. Deze tool helpt je om een planning bij te houden, work-flows op te zetten en natuurlijk up-of cross-selling mogelijkheden te spotten. Tip! Vraag rond in je ondernemers netwerk welke systeem door hen wordt aangeraden. Als het goed werkt, is het zeker de moeite waard om zelf ook te gebruiken! 

Digitale facturen versturen 

De cashflow moet natuurlijk blijven rollen. Met andere worden, facturen moeten wel verstuurt en snel betaalt worden, anders komt er geen enkele cent op de bank om de vaste lasten te betalen en om winstgevend te worden. Iets wat daar goed bij helpt is het versturen van digitale facturen. Dit wordt ook wel e-facturatie genoemd. Hierin worden de facturen omgezet tot een digitaal bestand. Deze is dan eenvoudig te versturen per mail, Whatsapp of ander communicatiemiddel. Het is dan niet nodig om per post handmatig facturen te versturen. Een digitale factuur maakt de factuurverwerking nog efficiënter aangezien het geautomatiseerd is. Een groot voordeel is dat je er ook nog eens operationele kosten mee bespaart!  

Juiste meubilair en gezonde werkomgeving 

Veel achter je scherm zitten is niet goed voor je gezondheid. Het zorgt er ten eerste voor dat je veel minder in beweging komt, maar ook dat je sneller last kunt krijgen van nek- en rugklachten. Zorg er dus voor dat je altijd ergonomische meubels op kantoor hebt staan die jij en het personeel kan gaan gebruiken. Zorg er ook voor dat het personeel de mogelijkheid krijgt een leuke looproute te kunnen doen of te sporten. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *