In onze moderne wereld, waar individualisme het grootste goed is, is er voor de student programmeur en de Javascript developer toekomst genoeg. Met hun technieken en technologie kunnen we de wereld zo individualistisch mogelijk maken en zullen we binnenkort onze deur nog maar amper uit hoeven te gaan.

Even bestellen

Waar de fysieke winkelstraat eerst het kloppend hart van een buurt was, is deze nu vervangen door de bestelbus van bol.com. Als we iets nodig hebben is de eerste gedachte steeds vaker, laat ik even op bol kijken, in plaats van wanneer zal ik eens even naar de winkel gaan. En dat is ook logisch, het is immers veel gemakkelijker om even online te kijken of wat je zoekt daar te vinden is dan helemaal tijd vrij maken om een winkel te bezoeken. En als je het product dan toch morgen in huis hebt, ben je nog eens sneller ook vaak. Door dit soort dingen hoeven we steeds minder vaak de deur uit en kunnen we steeds meer rustig binnen blijven zitten.

Alles vanuit huis

Zoals het is met winkels is het met meer dingen. Denk aan triviale dingen als de belasting innen. Vroeger kwam er iemand langs de deuren om het geld van mensen te komen halen. Hij kwam fysiek langs namens de belastingdienst, terwijl je nu gewoon een brief krijgt, of in de toekomst misschien zelfs alleen een bericht via de mail. Onze punten van sociaal contact, hoe kort en triviaal ook, worden steeds verder ingeperkt en we kunnen steeds meer alleen vanuit huis regelen. Er zijn weinig dingen waarvoor je echt nog de deur uit moet. Zelfs werken kan vanuit huis zo is gebleken tijdens te pandemie.

Vervreemding

Het zorgt ervoor dat onze sociale contacten worden ingeperkt, wat ernstige gevolgen kan hebben dan je in eerst instantie zou denken. We raken het gevoel voor de wereld waarin we leven kwijt. We blijven steeds meer thuis zitten door dit soort ontwikkelingen, wat ervoor zorgt dat we minder mensen ontmoeten en zo minder banden kunnen ontwikkelen. Hoe meer contact we hebben met mensen, hoe groter de kans dat we relaties kunnen opbouwen, hoe groter de kans dat we een geslaagd leven kunnen leiden. De wereld is immers bijzonder weinig waard zonder andere mensen. Zonder andere mensen valt de belangrijkste vorm van zingeving weg en is het moeilijk leven. Je afsluiten van de wereld maakt je leven onwaardig om te leven.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *