Wanneer je iemand bent die houdt van boten en / of de watersport is de kans ontzettend groot dat je ook al eens hebt gehoord over de watersportverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze een absolute aanrader kan zijn om af te sluiten. Door de jaren heen is er op bepaalde momenten vrij weinig aandacht aan deze verzekering besteed en dat is eigenlijk geheel ten onrechte het geval. In Nederland mag deze verzekering dan niet wettelijk verplicht zijn, in menig aantal andere landen zoals in Italië en Spanje is dat wel degelijk het geval. Ook hier in eigen land kiezen steeds meer mensen voor het afsluiten van één van de verschillende watersportverzekeringen en ze weten goed waarom. Wil je hier meer over te weten komen? Blijf dan absoluut zeker verder lezen. 

Wat kan je verzekeren met een watersportverzekering?

De watersportverzekering is een verzekering die zich richt op het indekken van schade welke kan optreden aan boten of aan (andere) pleziervaartuigen. Indien je kiest voor het afsluiten van een dergelijke verzekering zal je daarvoor op vergelijkbare wijze met de autoverzekering een keuze moeten maken tussen drie verschillende mogelijkheden. Het betreft hier concreet de volgende:

  1. De WA-verzekering voor schade aan derden;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

In tegenstelling tot de WA-verzekering voor auto’s is het zo dat de WA-verzekering voor boten niet is verplicht. Althans, hier in Nederland geldt op moment van schrijven (nog) geen verplichting. In andere landen waaronder ook enkele zeer populaire watersportlanden is dat wel zo. Het gaat hierbij met name om een land als Spanje, maar ook om Griekenland en Italië. 

Hoeveel bedragen de kosten voor watersportverzekering?

De kosten die in rekening worden gebracht voor het afsluiten van een watersportverzekering worden bepaald door tal van verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk de basispremie. Deze wordt vooral afgestemd op de waarde van de boot die je wenst te verzekeren. Bovendien spreekt het voor zich dat ook het type watersportverzekering hier een niet onbelangrijke rol in speelt. Kies je voor een WA-verzekering? Dan is het namelijk logisch dat de kosten hiervoor aanzienlijk lager zullen uitvallen dan wanneer je er de voorkeur geeft aan bijvoorbeeld een WA+ beperkt cascoverzekering. De allrisk watersportverzekering is uiteraard veruit de duurste verzekering op de markt in zijn soort.

Kan je de kosten van de watersportverzekering drukken?

Buiten de basispremie voor de watersportverzekering is het eveneens zo dat je nog rekening dient te houden met allerhande aanvullende elementen die de premie van je verzekering kunnen verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vaargebied waar je op wil kunnen rekenen. Standaard geldt voor het merendeel van de watersportverzekeringen dat ze vooral Nederland aanhouden als vaargebied. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je deze ook kan uitbreiden naar de rest van Europa en zelfs daarbuiten. Hou er wel rekening mee dat de omvang van het vaargebied een niet onbelangrijke impact kan hebben op de kostprijs van jouw bootverzekering. Hoe uitgebreid deze wordt, des te hoger ook de premie zal komen te liggen welke je zal moeten betalen voor je verzekering.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *