Iedereen kent noppenfolie wel. Dat bubbeltjesplastic dat we gebruiken om pakketjes in te pakken en om meubels en ander voorwerpen mee te beschermen bij een verhuizing. Maar dat is lang niet de enige toepassing van noppenfolie. Wist je bijvoorbeeld dat je noppenfolie ook als raamisolatie kunt gebruiken? Dat is best handig, gezien de huidige energieprijzen. Het is ook nog eens erg makkelijk om je ramen te isoleren met raamfolie. Wil je weten hoe je dat doet en wat je hiervoor betaalt? Je leest er alles over in dit artikel.
Hoe goed werkt noppenfolie als raamisolatie?
Je kunt noppenfolie zowel in de zomer als in de winter gebruiken als raamisolatie. In de zomer breekt de folie het felle zonlicht, waardoor het minder snel opwarmt. Noppenfolie bestaat uit minimaal twee lagen folie, waarvan één laag de kenmerkende luchtbellen heeft. Hierin zit stilstaande lucht waardoor je een extra luchtlaag creëert tussen het raam en de binnenkant van de ruimte. Voor een extra effect kunt je noppenfolie met een aluminiumlaag gebruiken. Deze reflecterende laag breng je in de zomer naar buiten toe aan en in de winter naar binnen. In beide gevallen wordt de warmte teruggekaatst. In de zomer naar buiten en in de winter juist terug naar binnen.
Zo isoleer je eenvoudig je ramen met noppenfolie!
Een raam isoleren met noppenfolie, is dat moeilijk? Helemaal niet! In de meeste gevallen heb je er zelfs geen extra beveiligingsmaterialen voor nodig. Alleen een schaar om de noppenfolie mee op maat te knippen en een plantenspuit met water is al voldoende. Spray een beetje water op de ruit die je wilt isoleren. Vervolgens spuit je ook wat water op de kant van de noppenfolie waar de noppen zitten. Nu plak je de folie tegen de ruit. Dankzij het water creëer je een vacuüm waardoor de folie gewoon blijft plakken. Dat maakt het ook makkelijk wanneer je de noppenfolie weer wilt verwijderen. Dan kun je die er gewoon aftrekken, zonder sporen achter te laten.
Isoleren van ramen in plantenkassen
Noppenfolie wordt niet alleen gebruikt voor het isoleren van ramen in huizen of bedrijfspanden maar vooral ook als isolatiemateriaal voor plantenkassen. Deze zijn natuurlijk van glas en dat brengt zijn eigen isolatieproblemen met zich mee. In de zomer kan het flink warm worden en tijdens erg koude periodes moet je oppassen dat je planten niet aangetast worden door de kou. Noppenfolie kan dan de oplossing binnen. Je brengt het eenvoudig aan en wanneer de vorstperiode voorbij is, haal je het weer makkelijk weg. Let er wel op dat het vochtgehalte in de kas toe kan nemen wanneer je noppenfolie aanbrengt. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor mossen en algen, wat je terugziet in het groen verkleuren van de noppenfolie. Zet daarom regelmatig de ramen open zodat de kas door kan luchten. Laat de noppenfolie ook niet het hele jaar zitten maar verwijder deze wanneer de koude periode voorbij is.