Combineer water met metaal en je krijgt roest. Voornamelijk in periodes wanneer het veel regent zul je te maken krijgen met roestige voorwerpen. Maar, omdat een voorwerp last van roest heeft hoef je het niet direct weg te gooien. Je kunt ook simpelweg de roest verwijderen met de simpele tips uit dit artikel. Het is namelijk niet zo heel moeilijk om zelf roest te verwijderen, als je de juiste middeltjes maar in huis hebt. 

Roest verwijderen met azijn

Azijn is een zeer effectief middel tegen roest. Plaats je voorwerp in een bakje met azijn en laat dit vervolgens een nachtje liggen. In de ochtend daarop kun je de roest zo van het voorwerp afvegen. Indien het voorwerp te groot is om onder te dompelen in een bakje met azijn kun je doeken met azijn gebruiken die je over de roestplek legt. Overigens is azijn een mild middel, dus het kan zo zijn dat je enkele pogingen nodig hebt om de roestplek in zijn geheel eraf te krijgen. 

Limoen- of citroensap

Ook andere zure middelen kun je gebruiken in de strijd tegen roest, bijvoorbeeld citroen- of limoensap. Pak wat zout en strooi dit over de roestige plek. Laat vervolgens het voorwerp weken in citroensap. Je zult zien dat je de roest er zo af kunt schrapen. 

Zuiveringszout

Meng wat water met zuiveringszout totdat het een pasta wordt. De pasta smeer je vervolgens over de roestvlekken en je schrobt het er weer af met een schuursponsje, stukje staalwol of tandenborstel. Even afspoelen met water en voila: de roest is weg! 

Aluminiumfolie

Vaak heb je wel wat aluminiumfolie in huis, en dat scheelt! Want hiermee kun je op eenvoudige wijze roest verwijderen. Maak een propje van de folie en dompel deze in azijn. Schuur nu vervolgens met het propje over de roestvlekken en je zult zien dat de roest snel loslaat. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *