Sporten is gezond en een belangrijke activiteit om fit te blijven. Het kan je helpen stress te verminderen, je humeur te verbeteren en nieuwe vrienden te maken. Sport heeft ook andere voordelen, zoals het verminderen van het risico op obesitas en hartziekten! Kort gezegd zijn er zowel fysieke, mentale als ook sociale voordelen. In de volgende alinea’s lees je waarom.

Mentale voordelen

Sporten is gezond en het is een geweldige manier om je cognitieve gezondheid en stemming te verbeteren! Lichaamsbeweging zorgt voor het vrijkomen van goed-voelende hormonen, zoals serotonine, die helpen je stemming te reguleren. Daarnaast kan beweging het risico op het ontwikkelen van depressie en angststoornissen verminderen. Onderzoek suggereert ook dat lichaamsbeweging kan beschermen tegen dementie, omdat is aangetoond dat het de omvang van delen van de hersenen die verband houden met het geheugen vergroot.

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij stemmingsregulatie en angstgevoelens. Het beïnvloedt ook de slaap, de eetlust en andere hormonen. Serotonine is een neurotransmitter waarvan is vastgesteld dat hij een rol speelt bij de regulering van stemming en geheugen. Het is uitgebreid bestudeerd en kan worden gebruikt als een effectief antidepressivum

Sporten is gezond en vermindert de kans op hart en vaatziekten

Dat lichaamsbeweging belangrijk is voor een gezond lichaam is algemeen bekend. Maar wist je dat het zelfs goed is voor je hart? Het kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, het cholesterolgehalte te verhogen en de bloeddruk te verlagen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is lichamelijk actiever te zijn. Er zijn veel voordelen die lichaamsbeweging biedt, maar dit is zeker één van de belangrijkste.

Sociale contacten

Ik ben altijd een introvert persoon geweest, maar sociaal zijn in de sportschool is gemakkelijk omdat de mensen daar zijn om te sporten net als ik. Ik maak me geen zorgen over wat ze van me denken, want ze zullen me zien als iemand die 45 minuten op de loopband loopt in plaats van als een persoon die ze niet kennen. Het is makkelijker voor me om een gesprek aan te knopen na mijn training. Zo gaat de tijd ook sneller voorbij!

Wat is er belangrijker dan een gezond lichaam en een gezonde geest? Sporten is gezond en waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier om hieraan bij te dragen. Het maakt daarbij niet uit of je voor jezelf sport of in de sportschool. Het feit dat je regelmatig beweegt is het belangrijkste. Wanneer je het lastig vindt begin dan bijvoorbeeld met een rondje wandelen en verander dit naar een looppas zodra je er aan toe bent. Sporten is voor iedereen anders maar de overeenkomst is beweging! Voor meer content kijk dan snel hier.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *