Slapen met rugpijn is een probleem die helaas bij best veel mensen voorkomt. Wakker worden met veel rugpijn is natuurlijk niet fijn. Slapen met rugpijn kan ook slapeloze nachten bezorgen. Dit kan komen omdat je in een verkeerde slaaphouding ligt of een verkeerd kussen of matras hebt. Door dit soort dingen kan je juist rugpijn krijgen en dit is natuurlijk iets wat iedereen wilt voorkomen. Maar hoe los je dat nou op? 

De beste slaaphouding

Slapen op je zij zorgt ervoor dat je je ruggengraat recht houdt. Met iets wat gebogen benen en het beste is nog een kussen tussen je knieën. Dit zorgt voor ondersteuning voor je onderrug. Als je de neiging hebt om terug te rollen leg dan een kussen voor je borst. Zorg er ook voor dat je hoofdkussen net zo hoog is als de afstand tussen je schouders en je nek. De stevigheid van het kussen speelt ook een hele grote rol. Een te zacht of juist een te stevig kussen kan ook pijn veroorzaken. Zorg er ook voor dat je kussen de goede maat heeft. Niet dat je kussen te laag of te hoog is voor je nek. Dan ligt je nek schuin en kan je hier ook pijn en klachten van krijgen. Dit geld ook voor je matras. Je matras moet niet te zacht zijn maar ook niet te hard. Dan ligt je ruggengraat niet recht. Ik raad daarom aan om een boxspring op maat te halen. Dan kan je slapen met rugpijn tegengaan. Slapen op je rug is veel beter voor je rug dan slapen op je buik. Hier kan je alsnog wel rugpijn van krijgen maar dit kan je verminderen door een kussen onder je knieën te leggen. Zo zorg je voor een natuurlijke houding van je ruggengraat.

Je houding overdag

Je kan slapen met rugpijn ook tegengaan overdag. Genoeg beweging is essentieel om rugpijn tegen te gaan. Achter een bureau zitten en de hele dag krom zitten is natuurlijk niet goed voor je rug. Ga daarom rechtop zitten in je stoel en beide voeten plat op de grond. Neem een paar pauzes en ga even 5 minuten lopen. Je kan ook langs de fysiotherapeut. Die kunnen je oefeningen geven om rugpijn te verminderen. Ze kunnen je ook vertellen hoe je het beste moet zitten staan en bewegen om ervoor te zorgen dan je geen last meer krijgt van je rug. Wat ook voor heel veel rugpijn kan zorgen is te lang “bankhangen”. Dan lig je te lang met je rug in een slechte houding. Je voelt het misschien niet meteen maar die rugpijn gaat komen. Natuurlijk is dit het lekkerst om lekker onderuit op de bank te zitten maar het is toch beter om iets meer recht op te zitten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *