Waarom is Black Friday in Nederland? Black Friday is een fenomeen dat door veel winkels in Nederland is overgenomen. Het is traditioneel een Amerikaanse feestdag, maar heeft zich verspreid naar vele andere landen in de wereld. Op Black Friday geven winkels fikse kortingen op bepaalde producten zodat klanten geld kunnen besparen. De oorsprong van Black Friday is onduidelijk, maar men denkt dat het in 1869 in Philadelphia is ontstaan, nadat een financieel debacle voor chaos in de straten van de stad had gezorgd. Tegenwoordig beschouwen we ¨zwarte vrijdag¨ als een dag waarop we door winkels rennen op zoek naar koopjes of thuis zitten achter onze laptop terwijl we wachten tot de aanbiedingen online verschijnen. Wat zit er precies achter deze traditie?

Black Friday is traditioneel een Amerikaanse feestdag

Black Friday is een feestdag in de Verenigde Staten, Canada en een groot aantal andere landen. Traditioneel wordt deze dag gehouden op de vrijdag na Thanksgiving Day (de vierde donderdag van november). Deze dag luidt het begin van het kerstwinkelseizoen in. Dit betekent ook dat veel winkeliers rond deze tijd enorme kortingen aan hun klanten aanbieden  Je kunt deze aanbiedingen makkelijk vinden op een online bedrijvengids.

De oorsprong van de feestdag ligt meer dan 100 jaar geleden, toen “zwarte vrijdag” werd gebruikt als verwijzing naar een economische neergang of ramp. Een ramp die zich op 24 september 1869 voordeed bij Jay Cooke & Company. Dit was een van Amerika’s grootste bankfirma’s in die tijd. Hoewel Jay Cooke & Company zwaar had geïnvesteerd in spoorwegen in heel Amerika stortte het bedrijf in nadat speculanten hun aandelen hadden verkocht. Dit veroorzaakte in verschillende staten in Amerika bankruns waardoor miljoenen in één nacht hun spaargeld verloren!

De term “Zwarte Vrijdag” werd voor het eerst gebruikt om chaos en wanorde te beschrijven.

De term “zwarte vrijdag” werd voor het eerst gebruikt om chaos en wanorde te beschrijven. Door de grote financiële paniek in 1869 verloren veel winkeliers in de Verenigde Staten geld. Hierna begonnen winkeliers op de vrijdag na Thanksgiving uitverkoop te houden om het winkelend publiek te lokken en hun winst te verhogen. Dit fenomeen werd steeds populairder werd, werd het bij de politie van Philadelphia bekend als “zwarte vrijdag”, omdat zij gedwongen werden om 12 uur te werken met slechts 8 uur rust ertussen.

Veel winkels in Nederland geven korting op Black Friday.

Black Friday is niet alleen iets van Amerika. Veel winkels in Nederland geven ook korting op Black Friday! Waarom geven sommige winkels korting op Black Friday? Ze willen klanten aantrekken door een heel weekend lang elke dag nieuwe aanbiedingen te doen. Het helpt hen ook om oude voorraad op te ruimen voordat Kerstmis aanbreekt, zodat ze ruimte kunnen maken voor nieuw koopwaar in januari

Black Friday is een relatief nieuwe traditie in Nederland, maar slaat snel aan.

Black Friday is een relatief nieuwe traditie in Nederland, maar het is snel opgekomen. Het is zelfs zo dat meer dan de helft van de Nederlandse shoppers dit jaar op Black Friday gaat winkelen.

Black Friday is een goed moment om koopjes te scoren als je van plan bent iets te kopen, van technische artikelen zoals tv’s en smartphones tot kleding en huishoudelijke apparaten. Veel winkels bieden kortingen op hun producten in een poging om van hun oude voorraad af te komen voordat Kerstmis aanbreekt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *