De Nederlander snackt gemiddeld maar liefst 1 keer per week. Dat houdt in dat er wekelijks veel frikandellen, frietjes en kroketten over de toonbank gaan. Gelukkig gaat dit op een steeds duurzamere wijze. Klanten hebben veel meer keuze uit vegetarische opties, maar ook de verpakkingen worden steeds duurzamer. Waar vroeger een plastic bakje voor je patat of snackje de norm was, stappen steeds meer cafetaria’s over op duurzame alternatieven. Dat is ook broodnodig, want onze natuur ligt bezaaid met plastic afval. Dit heeft grote gevolgen voor mens en dier. In dit artikel gaan we dieper in op de duurzame alternatieven en beantwoorden we de vraag: waarom zijn ze eigenlijk duurzamer? Wat is het nadeel van plastic snackbakjes? 

Voordat we de duurzame alternatieven uiteenzetten gaan we dieper in op de nadelen van plastic snackbakjes. Waarom zou je als snackbar eigenlijk over moeten stappen op duurzame alternatieven, kun je niet gewoon plastic blijven gebruiken? Het antwoord daarop is een stevige nee, en hieronder leggen we uit waarom. 

  • Als planeet moeten we zuinig zijn op onze fossiele brandstoffen, deze zijn namelijk niet oneindig. Voor de productie van plastic bakjes heb je veel van deze fossiele brandstoffen nodig. Daarnaast verbruiken we ook veel energie en water bij het produceren van de bakjes. Niet erg duurzaam dus. 
  • De plastic snackbakjes worden vaak in arme landen geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden. De arbeiders kunnen niet altijd rekenen op een veilige werkplaats en ook het salaris ligt erg laag. 
  • Het vervoeren van de plastic snackbakjes gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Dit komt omdat de bakjes in verre landen geproduceerd worden en daardoor vervoerd moeten worden per schip of vliegtuig. 
  • Wellicht heb je ooit weleens gehoord van de plastic soep. Dit zijn ophopingen van plastic in onze oceanen. Veel van onze plastic disposables waaien onze wateren in en komen zodoende in de oceaan terecht. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, waardoor ze er altijd blijven liggen. Dit zorgt voor veel schade aan mens, dier en het klimaat. 

Welke snackbakjes zijn wel duurzaam?

Nu je weet dat plastic snackbakjes slecht zijn voor het milieu is het zaak om je te introduceren aan bakjes die wel duurzaam zijn. We hebben 2 alternatieven voor je op een rij gezet. 

Kartonnen snackbakjes

Als eerste kun je kiezen uit snackbakjes die gemaakt zijn van karton, kraft karton wel te verstaan. Deze bakjes worden gemaakt van een papierpulp en daarna voorzien van een biologische plastic coating, ook wel PLA genoemd. Dit zorgt ervoor dat de bakjes zowel voedselveilig als vetvrij zijn. Het voordeel van deze bakjes is dat ze vochtbestendig, smaak- en geurneutraal zijn. Ook zijn ze volledig biologisch afbreekbaar, dus mocht een bakje in de natuur waaien, dat is dat minder schadelijk dan wanneer er een plastic bakje in de natuur terechtkomt. 

Suikerriet snackbakjes 

Ook heb je keuze uit snackbakjes die gemaakt zijn van suikerriet. Deze bakjes worden tevens gemaakt van een pulp, deze blijft over nadat het sap van de suikerplant is gescheiden. Dit houdt in dat de bakjes natuurlijk zijn en tevens 100% biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn ze erg geschikt voor het opdienen van snacks, omdat ze goed warmte kunnen vasthouden en omdat ze zeer stevig zijn. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *